Welke huishoudapparaten moet je zeker onderhouden in 2023?

Het is onvermijdelijk; alle apparaten zullen uiteindelijk verslijten. Correct gebruik en regelmatig onderhoud kunnen echter de snelheid waarmee onderdelen beginnen te falen vertragen. Als u deze paar tips volgt, kunt u ervoor zorgen dat uw kookplaat, vaatwasser, koelkast, wasdroger en wasmachine langer blijven werken. Als u wat extra tijd neemt, hoeft u geen geld uit te geven aan reparateurs. Opmerking: gebruik altijd veiligheids- en beschermingsmiddelen; lees de gebruikershandleidingen en volg de veiligheidsmaatregelen; schakel alle apparaten uit voordat u ze opent; en bel bij twijfel een professional.

KOELKAST EN VRIEZERS

Reinig de spoelen- U moet het stof verwijderen dat zich op de condensorbatterijen heeft opgehoopt. Ze bevinden zich meestal achter een rooster aan de achter- of onderkant van het apparaat. Vuile spoelen dwingen de compressor harder te werken en kunnen oververhitten. De meeste worden gedekt door een garantie van vijf jaar, maar kunnen gemakkelijk twee keer zo lang meegaan als ze goed worden onderhouden. (Doe altijd onderzoek als je een vriezer kopen aan het overwegen bent)

Als dat niet het geval is, zijn reparaties meestal te duur om te rechtvaardigen of het apparaat te vervangen. Gebruik voor het schoonmaken een stofzuiger en een reinigingsborstel voor de condensorbatterij (taps toelopende flessenborstel met een korte steel). Borstel voorzichtig het oppervlak en tussen de spoelen en stofzuig vervolgens. Herhaal dit totdat de spoelen stofvrij zijn. Prik de spoelen niet met de stofzuiger of metalen voorwerpen, dit kan de spoelen beschadigen.

DROGER

Verwijder de pluisjes- Elke opeenhoping van pluisjes zal de luchtstroom drastisch verminderen, waardoor uw droger harder moet werken om uw kleding te drogen. Bovendien houden grote aantallen woningbranden verband met wasdrogers. Lees je gebruiksaanwijzing aandachtig door en reinig het pluisfilter elke keer dat je de droger gebruikt. Controleer ook de achterkant, ventilatieopeningen, rond de deur en overal waar zich pluisjes ophopen.

Controleer de ontluchting – Overweeg om plastic of vinyl uitlaatslangen te vervangen door stijve of flexibele metalen ontluchting, en zorg ervoor dat het pad van de droger naar buiten zo recht mogelijk is.

WASMACHINES

Wil jij je oude wasmachine nog gebruiken? Of wil je toevallig een nieuwe wasmachine kopen? Controleer dan kleding op munten en andere metalen voorwerpen- Controleer de zakken van kleding voor het wassen en was alle kleding met zware metalen sluitingen met de hand. Metalen voorwerpen kunnen de binnentrommel en/of buitenkuip. Schade aan de binnenkant van de trommel kan kleding trekken en scheuren, terwijl schade aan de buitenkant van de trommel kan leiden tot lekken. Vermijd overbelasting- Overbelasting van uw machine zorgt voor extra belasting van bepaalde onderdelen, zoals lagers en ophanging.