Waarom is de telefoon handig maar heeft hij wel de manier waarop we met elkaar omgaan flink veranderd, een aantal redenen!

Wat een prachtige tijd leven we in deze tijd! We hebben de mogelijkheid om op elk moment van de dag 500 tv-kanalen te kijken, we kunnen in een vliegtuig stappen en in een paar uur naar bijna elke uithoek van de wereld gaan en, nog beter, we kunnen met bijna iedereen op elk moment contact opnemen door hen te bellen. Dit heeft de manier waarop de onderhandelingen worden gevoerd drastisch veranderd. Heeft het ze beter of slechter voor ons gemaakt? Een telefoon kan natuurlijk handig zijn maar veranderd wel de manier waarop we met elkaar omgaan.

Kunt u afleiding zeggen? Een telefoon gebruiken zorgt voor de ultieme afleiding

Het kan maar al te gemakkelijk zijn om je te concentreren op het telefoontoestel zelf. Als we het over onderhandelingen hebben, kan het nuttig zijn om een stap terug te doen en precies te begrijpen waar de kracht van de telefoon vandaan komt. Het simpele feit is dat niemand van ons nauwkeurig kan voorspellen wanneer we ons volgende telefoontje zullen ontvangen. Ze kunnen onverwacht aankomen en dan zitten we ineens midden in een onderhandeling.

  • Alles wat een onderhandeling verstoort, kan gedoemd zijn te mislukken voor uw kansen om uit de onderhandeling te halen wat u wilt. In het algemeen werken we heel, heel hard om ervoor te zorgen dat niets onze onderhandelingen ontsporen, ongeacht de onderhandelingsstijlen of onderhandelingstechnieken die worden gebruikt. Echter, als er tijdens een onderhandeling niet alles op rolletjes loopt, dan kunnen we actief op zoek gaan naar manieren om een verstoring te creĆ«ren en zo het besprokene te veranderen.
  • Wat u zich moet realiseren, is dat de andere kant van de tafel misschien aan het werk is om uw onderhandelingen te verstoren. Het is eigenlijk vrij gemakkelijk om een gedachtengang te laten ontsporen en dit kan de sfeer van de onderhandelingen waar u nu bij betrokken bent snel veranderen. Dit betekent voor u dat u een extra inspanning zult moeten leveren om u te blijven concentreren op de taken die u te wachten staan, ook als er overal om u heen verstoringen zijn. Hoe moeilijk dit ook te doen is, het wordt nog moeilijker als er een telefoon bij betrokken is.

De vloek van de telefoon gebruiken tijdens een gesprek

Ik zou willen zeggen dat de telefoon een van de gevaarlijkste apparaten is die ooit zijn uitgevonden. Tenminste als het gaat om het afsluiten van een onderhandeling. Het belangrijkste om te beseffen is dat als je ervan op de hoogte bent en de impact begrijpt die het kan hebben, je een groot deel van de impact kunt ontkennen; de meeste onderhandelaars weten echter niet hoe je dit moet doen. Laat me niet eens beginnen op een mobiele telefoon!

  • De grootste impact die een telefoon kan hebben op je volgende onderhandeling is dat het de dingen echt kan versnellen. Bedenk hoe een onderhandeling normaal gesproken verloopt: we plannen een tijd in, we komen allemaal samen en we praten. Maar als je een telefoon begint te gebruiken om je onderhandelingen te voeren, gaat alles ineens sneller. Een goede vraag om jezelf af te vragen is hoe lang je typische onderhandelingen duren? Uren, dagen, weken? Vraag uzelf nu af hoe lang een typisch zakelijk telefoongesprek duurt – misschien wel een uur op zijn hoogst. Zie je wat ik bedoel?